Een wolf gesignaleerd, wat nu?

In en rondom populaire natuurgebieden in Nederland

Het is vast niemand ontgaan; het kan gebeuren dat je in Nederland een wolf tegenkomt. Dat geldt ook voor de natuurgebieden rondom de Nederlandse RCN Vakantieparken. De kans op het tegenkomen van een wolf is echter veel groter tijdens je vakantie in het buitenland.  Er zijn wel een aantal adviezen die we graag delen.

Wat moet je vooral wel en niet doen bij oogcontact met een wolf?
De kans dat je een wolf ziet, is klein en bijzonder. Wolven zijn van nature schuw en gaan mensen uit de weg. Dat neemt niet weg dat dit een groot wild dier is dat zich kan verdedigen bij ernstige verstoring. Gelukkig berichten passanten vaak over een rustige situatie waarbij de wolf onverschillig lijkt te zijn, zolang mensen op afstand zijn en blijven.

  • Als je een wolf ziet, blijf dan rustig en geef de wolf de ruimte door er niet op af te gaan.
  • Neem langzaam afstand van de wolf, ren of fiets niet hard weg. Dat triggert het instinct van de wolf om te gaan rennen. Als je stopt, druipt de wolf vaak vanzelf af.
  • Houd honden aan de lijn.
  • Als de wolf te dichtbij komt, luid praten en gebaren maken.
  • Voer de wolf niet.


Het tegenkomen van een wolf hoeft geen probleem te zijn
Zeker als je beseft dat er zo'n 10.000 wolven leven in andere Europese landen waar Nederlanders op vakantie gaan, zelfs in kerngebieden van wolven. Al deze landen laten zien dat samenleven met de wolf goed kan gaan. In Europa zijn sinds de wolf zijn gebied uitbreidt, slechts enkele gevallen geweest van menselijke verwondingen door gezonde wolven. Dit vaak nadat (verschillende) mensen bovenstaande adviezen niet hebben opgevolgd. Toch een wolf gezien? Of ontdek je sporen van een wolf? Dan kun je dit doorgeven aan het Wolvenmeldpunt.

(Bron: rijksoverheid.nl en zoogdiervereniging.nl)